چرا بدن به سلولهای تولید کننده انسولین حمله میکند

 

پرفسور مارک اندرسون از UCSF در حال بررسی کنترل بیماریهای خود ایمنی برای درک بهتر موضوعاتی نظیر چگونگی تشخیص خودی یا غیر خود بودن سلولها در بدن  وچگونگی حمله سیستم ایمنی به سلولهای سازندۀ انسولین(سلولهای بتا) است.

یکی از عوامل کلیدی در بیماریهای خود ایمنی ژن AIRE است که به سلولهای ایمنی چگونگی تشخیص و ممانعت از تخریب سلولهای خودی را یاد می دهد. دکتر آندرسون در آشکار کردن نحوۀ عملکرد ژن AIRE نقش اساسی داشته است.

ژن AIRE باعث از بین رفتن  Self- reactive "bad" Tcell می شوند این عمل انتخاب منفی نام دارد برای انجام این وظیفه ، AIRE تولیدانواعی از پروتئین های Self- proteins را فعال می کند.

 وقتیکه ژن AIRE در تیموس موش از کار می افتد سلولهای bad Tcell از بین نمی روند و به چندین اندام نظیر پانکراس حمله می کند.

دکتر مااورین سو و همکارانش در آزمایشگاه اندرسون تحقیقات خود را به تازگی در ژورنال JCI به چاپ رسانده اند با تحقیق بر گونه ای از موش های ایتالیایی که سابقۀ بیماریهای خود ایمنی در آنها وجود دارد دیده شدکه جهش در ژن AIRE سبب بروز بیماری های خود ایمنی شناخته شده( نظیر بیماری تیروئید ) می گردد .از این گذشته قبل از این تصور می شد که جهش در هر دو نسخۀ ژن AIRE لازمۀ ایجاد بیماری است اما هم اکنون مشخص شده است که تنها جهش در یکی از نسخه های ژن AIRE می تواند برای ایجاد بیماری کافی باشد.

دکتر سو و همکارانش در حال مطالعه نحوۀ عملکرد AIRE در فعال کردن Immune tolerance هستند.

منبع:                                                                                                            www.diabetes.ucsf.edu